My Photo
Name:
Location: Indiana, United States

"Поезията, истинската, висша Поезия, е жив и тайнствен мост между невидимото и видимото, по който преминава духът. Тя е Път към онази реалност и онзи мистичен език, които са източник на вечното и екстаза."

Wednesday, June 29, 2011

Обич за Обич!

Вестник "България"



Как в светлината на приятелството се
роди Песента, посветена на “Щурците”


Едната твори великолепните си и емблематични песни десетилетия наред, в задъхания ритъм на София, а другата – откровенията си в стихове - в тишината на неголям град в щата Индиана.
Свързва ги, както красивото приятелство, на което могат да се радват само сродните души, така и светлата нишка на изкуството, на което са отдадени изцяло и двете.
Този път в разговора им по скайпа Людмила Билярска долавя още в самото начало тревога, която струи от гласа на нейната скъпа приятелка. И не се е излъгала – по-нататъшният разговор разкрива причината за мрачното й настроение.
“Щурците”, любимата на поколения рок група, са обявили намерението си да подготвят прощален концерт.
Групата е в тежка емоционална криза. Музикантите трудно преживяват внезапната смърт на безценния си творчески приятел, поета Волен Николаев, написал текстовете на повечето им хитове.
Загубата е силно болезнена не само за „Щурците“, но и за всички, които обичат песните им. И боли още повече от тяхното изявление за предстоящо сбогуване с публиката. Сякаш се изтръгва от душата нещо много скъпо - нещо, което е било откъм по-добрата част (страна) на живота.
Ваня е убедена, че това, което може да ги спре да слязат преждевременно и неоправдано от сцената е обичта на хората. Вълна от силна обич, която да ги прегърне точно сега.
Пресмята часовата разлика с Индиана и двете са вече на линия.
Людмила мигновено приема идеята да напише текст на песен за “Щурците”.
Само след часове - и стихотворението се появява под заглавието “Обич за Обич”.
Песента проглежда с първите звуци над стиховете, отронени от клавишите на талантливия композитор Валери Костов от БГ-роклегендата „Нестинари“. Поела дъх, тя е вече готова за запис. Идеята е да бъде изпята от приятели на “Щурците”. Но те са толкова много!
Самата песен се ражда за няколко дни, но подборът на изпълнителите отнема повече от месец.
В звукозаписното студио звучат прекрасните гласове на: Ваня Костова, Боян Михайлов, Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Милена Славова, Васко Кръпката, Нора от “Мюзик Айдъл” и Дони.
Включват се по двойки, всяка от които, изпълнява двустишие от песента: Ваня и Боян (синът й); Марги и Орлин; Милена и Васко; Нора и Дони.
Всички са радостни! Усилията им са възнаградени. Песента вече е факт - затрогваща и истинска!
Неоценим е жестът на д-р Атанас Сарандев, който с готовност подава ръка на екипа на песента и Фармацевтична фирма “Вьорваг Фарма” става спонсор на нейния запис.
На 8 юни 2011 г. видеоклипът с песента е готов и е качен в “YouTube” и “VBOX7” под заглавието – Песента за “Щурците” – “Обич за обич”.wmv
Следват думите: “Тази песен е посветена на легендарната група “Щурците” и е изпята за тях от ПРИЯТЕЛИ.
http://www.youtube.com/watch?v=EfblNufDefc
http://vbox7.com/play:6a83a302
Същия ден песента е вече и на стената в страницата на Ваня Костова във Фейсбук, с анонса й:
“Песенна прегръдка за “Щурците” от Люси Билярска, Валери Костов, Ваня, Боян, Марги, Орлин, Милена, Кръпката, Нора и Дони, след изявление, за предстоящия им прощален концерт.
Приятели, без вашето “обичаме ви” към любимата на поколения група, емблематична за българската рок музика, раздялата ни с тях ще се сбъдне. А мястото им е на сцената, докрай, докато се нуждаете от изкуството им!”
Стотици са гласовете под песента!
Десетки са хората, оставили светлите си думи на обич и признателност!
Нека се присъединим към посланието, вложено в нея! Нека изречем с думи на обич и с душите си:
СКЪПИ МОМЧЕТА ОТ РОК СЪСТАВА “ЩУРЦИТЕ”, НЕ НАПУСКАЙТЕ СЦЕНАТА! ОСТАНЕТЕ С НАС ДОКРАЙ! ЖАДУВАМЕ ПЕСНИТЕ ВИ!
ОБИЧАМЕ ВИ!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home